Min bästa vän

Doris är borta. Solen kommer aldrig att kunna le mot mig som den tidigare har gjort, och min värld kommer aldrig mer att bli densamma. Doris var en humoristisk stolt tjej som hade mycket upptåg för sig. Hon älskade ballonger. Hon brukade bolla med dem, skjuta dem framför sig med nosen och ha sönder dem till slut för att få en ny. Hon tyckte också mycket om att bara ligga i solen och hålla i den lilla ballongflärpen. Hon tyckte om stenar, att slicka på dem, rulla dem och rulla på dem. Helst bära på dem också, men det försökte vi med att hon inte fick...
Hon tyckte också om att "stoppa den i". "Den" är en leksak, och den skulle hon stoppa ned i olika saker. En sko, en kartong eller en låda. Hon låtsades liksom tappa ned leksaken i lådan. Hon skulle aldrig få för sig att lämna sina leksaker frivilligt till oss, hon var för stolt för det. Hon låtsades ibland tappa in leksakerna under sängen eller soffan om hon tappade tålamodet. För då kunde hon ju få skälla på oss, så att vi skulle komma och hjälpa henne att plocka fram leksakerna, och leka med henne.

Doris åt mycket fin mat. Vi kokade mycket olika sorters kött och fisk till henne. Broccoli tyckte hon om också. Och indisk mat, och yakiniku. Hon ville inte ha ostmacka utan att den var doppad i varm choklad om det fanns sådan, och om det var margarin på mackan var det inget snack. Cheeseburgare med cheddar-cheese-dip skulle det vara också. Utan dip gick det inte. De senaste månaderna fick doris kaviar på morgonen direkt ur tuben. En morgon försökte jag lura henne och ge henne Kalles kaviar, istället för Drott-kaviar som hon tyckte om, men det gick inte.

Jag saknar henne så att jag håller på att dö. Tack för tio fina år, Doran-Snoran. Jag kommer alltid att bära dig i mitt hjärta.


The Beatles

Det är ju 50-årsjubileum för Beatles första singel i år. Tänk de kunde ha jubileum för varje singel! Wohoo! Jag lyssnade sönder en skiva med dem i 14-årsåldern. Jag är lessen för att jag har missat en massa fina dokumentärer och annat material som svt visade för några månader sedan (vissa program ligger visst inte uppe på svt play så länge...). Men jag såg dokumentärfilmen "Nowhere Boy" en gång, som handlar om John Lennon. Den är rätt bra. Jag tycker om många av George Harrisons låtar mycket, Here Comes The Sun och den här är favoriter... Kram på er!Doktorns jazzgäng

 
Jag har fått äran att gästa ett band jag inte sjungit med förut. Turen har kommit till Dr Frykholms jazzband som jag sjungit med två gånger på Jazzrestaurangen Louis. Louis är en fantastisk pub för att de har fri éntre och livejazz varje dag. Det är grymt bra jobbat tycker jag, och många gamla jazzdiggare kan sitta och dricka kaffe i flera timmar och njuta av fin musik. Dr Frykholms gäng kör på New Orleans-stuket - lite mer dixiejazz, och det tycker jag om. Jag älskar dixie. Om ni har Spotify kan ni lyssna på den här listan med några av mina dixiepärlor. Det är lite annat också faktiskt... Två jättebra svenska plattor med gammal trallmusik och jazz. Bra sväng! Om ni vill se mig sjunga med dem så lirar vi nog igen i januari. Håll utkik här eller på min hemsida! Kram på er!

RadiovanorDet här är min radio som jag brukar lyssna på. Jag älskar melodikrysset... Jorå, nu ska kärringen fram igen. Jag är en liten kärring. Det är fint, tycker jag. Fint som snus. Kokkaffe och melodikrus, det är livet på en pinne det. I lördags tyckte jag att det var rätt så svårt. Men nog gick det an tillslut.
Jag lyssnar inte så mycket som jag skulle vilja på min radio. Nu för tiden är det mest franska podcasts som gäller... Men när jag gör det, då är det förutom melodikrysset Da Capo som går ner. Mums! Så mycket bra musik han spelar, Eldeman. Det är mycket gamla schlagers från 30- och 40-talen men också evergreens och grejer. Mycket gammal svängig jazz. Han presenterar skivbolagen också, det gillar jag. Det blir mycket "Sonora" och "Husbondens Röst" (His masters voice). Det sänds på söndagskvällar klockan 21. (Eller på lördagar klockan 06...) Åh, tänk om jag nån gång kunde få liv i en gammal grammofon. Då skulle jag förära mitt kärringliv med stenkakor varje dag.
Andra bra radioprogram:
Kalejdoskop, så himla kul och varierat! Jag blir överraskad och ganska glad hela tiden.
Klingan, de spelar skön världsmusik.
Jazzarkivet, sänds sällan, men här spelas mycket god musik! Sista programmet ligger bara uppe i några dagar till, så passa på om ni har tid mellan jullåtarna å -stöket att lyssna på Seymour Österwalls Orkester på Nalen 1946.

God jul och kram på er!
 

Cornelis minneskonsert

Jag å pappa var på Cornelis årliga minneskonsert på hans dödsdag för ca två månader sedan. Katarina Kyrka var fin och på kyrkogården var det fullt av marschaller hela vägen till ingången. Det är lustigt hur folk beter sig ibland... Trampar på, är ohyfsade och armbågar sig fram bara... Undrar vad Cornelis skulle ha gillat det. Det ska väl vara lite stil och solidaritet tycker jag. Alla får ju som plats någonstans, och det blir trevligare om man tänker på den gemensamma upplevelsen än bara sin egen. Jepp! Kärringen har talat klart! Eller kanske inte. För själva konserten var ingen höjdare. Tommy Körberg sa lite lattjo grejer, men han sjöng BAO-låtar (Benny Anderssons Orkester). Varför inte försöka ta sig tid att sätta lite Cornelis-anknytet material till denna särskilda kväll? Cellisten (vilket himla instrument det är, han lirade bas på den och det lät så fett alltså. Jag önskar att jag tog mig tid att lära mig cello någon dag. Jag... tror att det var en cello i alla fall!) spelade alldeles för lite. Vilket inte var hans eget fel i och för sig. Men ja, hela grejen som jag tyckte var trist med den där konserten var att de spelade liksom inte tillsammans. Det var bara soloartister och det var synd. Det borde väl inte vara så svårt att repa ihop nåt tillsammans. Det som dock var värt heeela biljettpriset var Nina Ramsby. Vilken stjärna alltså, helt otroligt skön. Utstrålning, musikalitet, enkelhet! Aldrig sett henne förr, försökt lyssna lite på Spotify men det är live hon skall ses alltså. Ta mej sjuttsingen. Jag hittade ett klipp på tuben med henne och en annan som jag håller av väldigt mycket - Stefan Sundström.


Cornelis, Cornelis. Han skulle ha fyllt 75 bast den 14 oktober. Han skrev så grymma texter och sjöng så fint. Här har ni en youtube-video; Jag har en spricka i läppen. Passar till det här slask-vädret tycker jag, och hans texter passar fortfarande ofta så bra till det här politiska klimatet vi har också... Kram på er!Tips för slask-kvällar

Vädret i stockholm är alldeles för +-gradigt just nu. Då kan det vara mysigt att vara hemma och baka lussebullar, men också att träna lite musikteori... Jag vet inte varför jag gör det, jag lär mig nog lite men mest tycker jag att det är roligt. Det finns vissa tjänster på internet som är riktigt grymma som jag tänkte att jag skulle passa på att nämna.

http://noteflight.com - denna sida använder jag nästan dagligen. Online-notation för alla. Det kommer att vara användbart för mig när jag blir lärare sedan, för eleverna kan lära sig musikteori genom att skapa utifrån notation. Tills dess kan jag leka själv och använda sidan för att arra sångarr med mera. Här är ett sångarr som jag gjort i skolan som ni kan kolla på som exempel - We Can Work It Out;(Det funkar säkert inte... Det är flash. kanske därför. Det kan annars gå att trycka här.) Vi ska sjunga arret i januari på en liten konsert för klassen!

Sedan berättade fina Julia som jag var på mysig fest hos i helgen (tack!) om en app som heter Tick Tock Trainer som jag fastade lite vid tidigare idag, det gick inte att sluta och jag kom till 11e nivån! wohoo! Det är rytmläsningsövningar och det är skojigt.

Det finns också en sida som heter www.good-ear.com. Enkel och bra. Man kan göra 20 stycken om dagen tills man får 20/20 rätt. Sedan kan man byta kategori. 


Kör i vinn', sa Kalle Blomster!

Sans toi, je suis perdue

Jag ska flytta till Frankrike i några månader och plugga franska! Det ska bli otroligt spännande, jag är jätteglad att jag kom in. För er som inte vet så läser jag till lärare. Jag har läst i ett par år och är till årsskiftet klar med musikdelen som jag läst på ackis. Nu ska jag alltså läsa ett andra ämne, och har valt Franska. Tokigt! Jag som knappt minns nånting från mina grundskole- och gymnasieår. Så det gäller att jobba hårt... Åh, Edit Piaf! Django Reinhardt! Charles Trenet! Mumma! Hoppas att jag kan hitta och smaka ordentligt på musiklivet och swingdans när jag är där nere också, jag lär mig nog franska minst lika bra på en musikbar som på ett bibliotek... Tror jag. Det gäller ju bara att våga strunta i att prata engelska och umgås med fransyskor och fransoser. oh... pirrigt!

Jag har börjat på en jättebra fransk spotify-lista som man kan lyssna på. Sväng sväng. Och här kommer bilder på lite sköningar som jag tycker är jättebra:


Edith Piaf

Charles Trenet

Django Reinhardt


Bloggen igång igen!

Hej! Jag har inte skrivit på väldigt länge i den här bloggen, men det tänkte jag att det skulle bli ändring på nu. Detta är alltså en blogg som handlar om musik - min syn på musik. Musik alltså, vilken grej. Den kan ta kol på en.... men för det mesta kan den ta hand om en, passionera, engagera och vara fin! Sedan sist har det hänt en del. Det största är väl att vi var på håååret att komma med i melodifestivalen med en låt som min vapendragare kevin skrivit och producerat. Av ca 650 bidrag kom vi på andra plats i allmänhetens tävling, men det var bara 1a-platsen som fick vara med. Jag skulle säkert inte fått framföra den i TV utan de hade väl valt nån riktig artist, men det var sjukt bra jobbat av kevin och alla andra runt produktionen.
RäserOrkestern har lirat lite i Boden bland annat, Ellies Swing Thing har haft ett par bröllop- och företagsspelningar. Men det har varit en lugn höst, jag har haft mycket plugg att göra på musikhögskolan.


Här kommer lite bilder från lite från tiden som varit


En underbar helg i Vålådalen, Jämtland, med RäserOrkestern på bröllops- och midsommarspelning.


Bröllopsspelning med Ellies Swing Thing i Sveriges största svit tror jag att det var... Helt otroligt stor, på Scandic Infra City. Jag försökte få reda på vad den kostade att hyra, men fick inget svar. Det syntes väl att jag inte hade råd att hyra den kanske.. :)


Gusten värmer upp inför en av sommarens Millionrunners-spelningar, här i Smålandstrakten på hemmafest.RäserOrkestern flyger till gig första gången. Boden här kommer vi!


Min bästa vän snoran (Doris) och jag har varit på mysiga skogspromenader hela hösten :)

Fortsätt gärna ha kollen här och skriv gärna kommentarer om saker som kan förbättra bloggen eller ge annan konstruktiv kritik till mig! Är det nåt särskilt ni vill läsa om? Om ni istället för musikgrejer vill läsa om världsviktiga frågor i fint format, kolla in Ninas blogg Ingen människa är en ö. Puss!